Daha önceki yazılarımızda alan adınızın öneminden, sitenize trafik sağlamanın yollarından bahsetmiştik. Bu yazıda da, potansiyel müşterinizin sitenize girmesini takip eden adımlardan bahsedeceğiz. Sitenizin bir tarzı ve sağlam bir içeriği olmalı. Şirketinizin profesyonelliği ve işinizde ciddi olduğunuz sitenize de yansımalı. Bir de sitenizin kullanıcı dostu olmasına dikkat etmelisiniz.
Kitabı kapağına göre yargılamak, bir web sitesi hakkında karara varırken de geçerli. Bir web sitesinin kalitesini yargılamak bir saniye gibi bir zaman alıyor. Eminim siz de internette bir ürün veya hizmet ararken, sadece ana sayfalarına bakıp, size göre kaliteli bir site bulana kadar birçok siteyi kolayca elemişsinizdir. Tasarım, bir web sitesinin ziyaretçi çekebilmesi için önemli ancak kullanıcı dostu olması için yeterli değil. O zaman bu web sitelerinin özelliklerini birlikte inceleyelim.
Kullanıcı dostu web sitelerinin özellikleri nelerdir?
Web siteniz, üzerinde “Günün her saati açığız” tabelası olan bir mağaza vitrini gibidir. Müşterileriniz diledikleri her an sitenize uğrayabilir, o yüzden kaliteli bir kullanıcı deneyimi kritik önem taşıyor. Ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için web sitenizde uygulamanız gerekenler şöyle:
- Web sitenizde işletmeniz, ürün veya hizmetleriniz hakkında detaylı bilgi sunun.
- Ziyaretçilerinizin site içinde gezinmesini kolaylaştırın
- Sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olun
- Mobil uyumluluğa önem verin
- Renk seçerken dikkatli davranın
Şimdi hepsine daha yakından bakalım.
Ziyaretçilerin ulaşmak istediği verileri sağladığınızdan emin olun
Web sitenizi tasarlarken müşterinizin gözünden bakın; kullanıcı dostu olup olmadığını bu açıdan bakarak da tespit edebilirsiniz. Unutmayın ki yeni bir ürün veya hizmet ararken doğru bilgiye mümkün olduğunca çabuk ulaşmak isteriz. Ziyaretçilerinizin işletmeniz hakkındaki bilgileri web sitenizde bulmak için uğraşmaları gerekiyorsa sıkılıp bir rakibinizin sitesine gitmeyi tercih edebilirler ya da bir şeyler sakladığınızı düşünebilirler. Bu nedenle sunduklarınız hakkındaki bilgilerin yanı sıra işletmenizin adres, çalışma saatleri ve iletişim gibi bilgilerinin de belirgin olduğundan emin olun.
İlgili yazı: Web sitenizin iletişim sayfasına yeniden göz atma ve yenileme zamanı
Web sitenizdeki içeriklerin, ziyaretçilerinizin kolayca dikkatini çekebilecek bir şekilde, iyi formatlandığından da emin olmasınız. İnternet kullanıcılarının dikkat sürelerinin kısa olduğunu ve genellikle bir sayfayı baştan aşağı okumadıklarını bilmek önemli. Bu nedenle içeriklerinizi blok yazılar halinde sunmak yerine, ilgi çekici alt başlıklara bölmek, paragraflara ayırmak, liste kullanmak ve ilgili görseller eklemek gibi okumayı kolaylaştıran yöntemlere başvurabilirsiniz.
Ziyaretçilerin site içinde gezinmesini kolaylaştırın
Web siteniz sade olsun; karmaşadan uzak durun. Gereksiz bilgileri ortadan kaldırarak ziyaretçilerinizin kaybolmadan sitenizde dolaşmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerinizin sitenizde gezinmek için ana araç olarak kullandıkları sayfanızın üstündeki navigasyon barını basit ve tutarlı bir şekilde tasarlamanız da kullanıcı dostu bir web sitesi için önemli. Gereksiz ve fazla detaylı menülerden kaçının ve barın sitenin her sayfasında aynı yerde olduğundan ve aynı göründüğünden emin olun.
Sitenizde iyi bir arama özelliğinin bulunması da gezinmeyi kolaylaştıran unsurlardan biridir.
Sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olun
İnternet kullanıcıları web sitelerinin hızlı yüklenmesini bekliyor. Google’ın bir web sitesinin yüklenmesi için tavsiye ettiği süre 2 saniye olduğundan, bu süre standart olarak kabul ediliyor. Öyle ki bir araştırma yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren sitelerin ziyaretçi trafiğinin yarısını kaybettiğini gösteriyor. Bu nedenle web sitenize gelen ziyaretçilerinizin sitenizde kalması ve iyi bir deneyim yaşayabilmesi için yüklenme hızına önem vermeniz gerekli.
İlgili yazı: Web sitenizin hız testi sonuçları iyi değilse, CDN zamanı geldi
Kullanıcı dostu bir web sitesi için mobil uyumluluğa önem verin
İnsanlar artık internete bilgisayardan çok cep telefonlarından veya tabletlerinden giriyor. Web sitenizi tasarlarken bunu aklınızda bulundurun. Akıllı telefonumuzdan mobil uyumlu olmayan bir siteye girdiğinizde ne kadar zorlandığınızı ve usandığınızı biliyorsunuz. Ayrıca sitenizin her sayfasını birbiri ile benzer ve uyumlu tutun ki, kullanıcılarınız telefonlarından girdiğinde bir devamlılık hissini yakalasın.
Renk seçerken dikkatli davranın
Kullanıcı dostu bir deneyim için web sitenizin renk şemasına da önem verin. Hem sektörünüzün ve markanızın renklerini yansıtan hem de yeterli kontrasta sahip renkler seçmeye özen gösterin. Çünkü arka plan renkleri ve web sitenizdeki metinler arasında iyi bir kontrast olması (beyaz zemin üzerine siyah yazı gibi) içerikleriniz kolayca görünmesini ve okunmasını sağlar. Bunun aksine kontrast eksikliği içeriklerinizin okunmasını zorlaştırır.
Kullanıcı dostu özellikler ve daha fazlası
Bu yazıda web sitenizi temel bir şekilde kullanıcı dostu haline getirmenize yardımcı olacak özelliklerden bahsettik. Ancak bunu bir adım öteye taşıyabilir ve daha sonra, kullanıcı deneyimini daha da iyileştirecek bir takım özellik eklemeyi düşünebilirsiniz. Örneğin, müşterilerinizin yeni mağazanızı ziyaret etmek için bir plan oluşturmalarını sağlayabilirsiniz. Mobil ajandalarına harita bilgilerinizi girebilmeleri, ziyaret planlarına uymak konusunda onları teşvik edecektir.
İlgi çekici içerikler, web sitenize yeni müşteriler çekecektir. Online varlığınızı rakiplerinizden farklı kılmanın en iyi yollarından biri, şirketinizin bulunduğu sektör ile ilgili bloglar paylaşmaktır. İnsanları düşünmeye iten yorumlar şirketiniz hakkında konuşulmasını sağlayabilir ve böylece arama motorlarında daha görünür olabilirsiniz.
Ayrıca, e-posta adresinizin bir dijital kartvizit görevi gördüğünü hatırlatmakta yarar var. Alan adınızla uyumlu bir e-posta adresi almak müşterilerinizde tutarlılık ve güvenilirlik hissi yaratacaktır.