Deloitte Türkiye’nin Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) iş birliğiyle gerçekleştirdiği, 486 beyaz yaka kadının katıldığı “Teknoloji Sektöründe Kadın” araştırmasına göre Türkiye’de teknoloji sektöründeki kadınların %20’si Pazarlama/Satış ve İş Geliştirme, %19’u Bilgi Teknolojileri ve %13’ü Ar-Ge/Ürün Geliştirme pozisyonlarında görev yapıyor. Geçmişe oranla ilerleme kaydedilmiş olsa da teknoloji sektörünün halen erkek egemen bir sektör olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların da %54’ü erkeklerin bilgisayar ve teknolojiye yatkınlık konusunda kadınlardan daha avantajlı olduğunu düşünüyor. Web tasarım ve web geliştirme alanlarında hizmet veren Esra Bozbay Korkmaz da bu alanda kadınlara örnek olan isimlerden biri:
Türkiye’de [teknoloji sektöründe] kadın olmak gerçekten zor çünkü erkeklerin hakim olduğu bir sektörde çalışmak istiyorsunuz ve erkeklerin, kadınlarla ilgili bu konuda bir ön yargısı olduğunu düşünüyorum ama siz bir şeyleri başardıkça, bir şeyleri yaptığımızı onlara gösterdikçe, onların da bu ön yargıları kırılmış oluyor. Böylelikle bu sektörde siz de yer edinmiş oluyorsunuz. Bu şekilde kadınların asla hedeflerinden şaşmadan, hedefleri doğrultusunda ilerlemelerini tavsiye ediyorum.
Web tasarım ve web geliştirme macerası 2014 yılında bilgisayar mühendisliğinden mezun olmasıyla başlayan Esra, Teknogirişim Sermaye Desteği alarak kendi şirketini kurdu. Web tasarım ve yazılım projelerinin yanında web geliştirme hizmetleri de vermeye başladı. Aynı zamanda freelance web tasarım hizmeti de veren Esra, bionluk.com’da, WordPress Developer kategorisinde “süper satıcı” unvanını taşıyor. Daha çok bireysel, kurumsal ve e-ticaret alanında hizmet veriyor ve ağırlıklı olarak WordPress tabanlı e-ticaret, kurumsal web sitesi, landing page ve blog çalışmalarına imza atıyor.
Web tasarım işlerinde kalite ve özveri önemli
Esra’nın web tasarım ve web geliştirme hizmeti verdiği müşteri tabanı daha çok web girişim hayali olan kişi ve kurumlar, şirketini internet ortamına taşımak isteyen KOBİ’ler, blogger’lar, sosyal sorumluluk projelerini daha geniş kitlelere duyurmak isteyen sivil toplum kuruluşlarından oluşuyor. Bugüne kadar 300’den fazla web sitesinde emeği bulunan Esra, özverili ve kaliteli iş yaparak benzer hizmet verenlerden ayrıştığına inanıyor:
Birçok müşteri işi tam anlamıyla bilmeyen ama web sitesi hizmeti sunmaya çalışan kişiler tarafından mağdur edilmiş olarak geliyor. Bu noktada hem müşterinin güvenini kazanmak, hem de mağduriyetini en az noktaya indirmek için elimden gelen fedakârlığı yapıyorum. Bu da güzel referanslar oluşturmamı sağlıyor. Sizden memnun ayrılan her müşteri sizin reklamınızı yapıyor ve web sitesi kurma fikri olan insanları size yönlendiriyor.
Esra’ya göre web tasarım ve web geliştirme projeleri “başlangıçta fazlasıyla emek, sonrasında da sıkı takip gerektiren projeler.” Kendisi, proje teslim sonrasında güncellemeler ve geliştirmelerle ilgili olarak da sürekli müşterilerinin yanında olmaya ve onları yönlendirmeye devam etmeye özen gösteriyor. Müşteriyle birinci dereceden iletişim haline olmaktan hoşlanan, istediği saatlerde ve kendi için çalışmayı seven Esra, iş hayatına freelancer olarak devam ederek “hem seyahat edip, hem çalışma” hayalini de gerçekleştiriyor.
Web tasarım konusunda kullanıcı bilinci yeterli seviyede değil
Esra, Türkiye’de web tasarım konusunda kullanıcı bilincinin yeterli seviyede olmadığını düşünüyor. Pek çok kişi sistemlerin nasıl bir altyapıya sahip olduğunu, dolayısıyla neyin, nasıl yapılacağını veya mümkün olup olmadığını bilemiyor. Esra’ya göre müşterilerin en çok hataya düştüğü konu, kuracakları web sitesinin amacına tam olarak karar verememek. Kendisi, müşterilerine bu konuda destek olmak için beğendikleri web sitelerine göz atmalarını istiyor. Daha sonra tasarımlarını bu örnekler üzerinden ilerleyerek yapıyor.
Kullanıcıların, öncelikle ne amaçla web sitesi kurmak istediklerini bilmeleri çok önemli. Benzer amaçla kurulmuş siteleri incelemeleri, isteklerini listelemeleri ve istekleri doğrultusunda nasıl bir altyapı kullanmaları gerektiğini yüzeysel olarak bilmeleri gerekiyor. Kulaktan dolma teknik bilgilere sıkı sıkıya inanan insanları doğru yönlendirmek bir hayli zor oluyor. Bu noktada da biz profesyonellere güvenmeleri ve destek olmaları da önemli.
Esra, web tasarım alanında öncelikle web sitesinin sade, anlaşılır ve şık bir tasarımı olmasına dikkat ediyor. Tasarım sürecinde öncelikle görsel ve içerik dengesini kurmaya çalışıyor. Bu sayede site performansında çıkabilecek sorunları da öncesinden görmüş ve engellemiş oluyor. Web sitesi performans takiplerini ise Google araçlarıyla yapan Esra, daha çok site hızı ve SEO (arama motoru optimizasyonu) puanı verileri doğrultusunda düzenlemeler ve optimizasyon yapıyor.
“Web sitem, bir nevi vitrinim”
esrabozbaykorkmaz.com adresindeki kişisel web sitesini “bir nevi vitrin” olarak tanımlayan Esra, yaptığı çalışmaları, kendisiyle ilgili bilgileri, yazdığı makaleleri sitesinde yayınlıyor. Web tasarım veya geliştirme hizmeti almak isteyenler referanslarını inceledikten sonra kendisiyle yine web sitesi üzerinden iletişim de kurabiliyor.
Yaklaşık 1,5 yıldır GoDaddy ile çalışan Esra, kendi web sitesinin yanı sıra web tasarım yaptığı projeler için de GoDaddy’nin alan adı, hosting, SSL, WordPress ve Hazır Web Sitesi ürünlerini kullanıyor. Aynı zamanda GoDaddy Pro üyesi olan Esra, birden fazla ürünü tek bir panel üzerinden rahatlıkla yönetebiliyor. Kendisi, neden GoDaddy ile çalıştığını şu şekilde anlatıyor:
GoDaddy’nin global ve güvenilir bir yapıya sahip olması bu firmayla çalışmamda büyük etken. Ayrıca panel kullanımındaki kolaylık, veri aktarım hızları ve diğer firmalardan farklı olarak sunduğu birçok imkan GoDaddy ile çalışmamda etken oldu. GoDaddy ürünleriyle kısa sürede, istediğimiz profesyonel web sitesini elde edebiliyoruz. Aynı zamanda hosting, alan adı ve Hazır Web Sitesi’ni birlikte kullandığımızda tüm ekipmanları içeren bir bütün olduğunu görebiliyoruz ve bu da işimizi çok kolaylaştırıyor.
Web sitesi sahibi olmanın avantajlarına dair bilinç artıyor
Pek çok küçük işletme, ihtiyaçları olmadığını veya sürecin çok maliyetli olacağını düşündükleri için web sitesi kurmaktan kaçınıyor. Esra, bu tabunun yavaş yavaş yıkılmaya başladığına inanıyor:
Web dünyasına adım atarak başarılı olmuş birçok işletme ve kişi bu tarz düşünen insanlara olumlu anlamda öncü oluyor. Maliyetler konusunda müşteri bilincinin hala oluşmadığını söyleyebilirim. Web sitesinin işine ve gelirine ne kadar katkı sağlayacağını kestiren kişi veya işletmeler ise bu alana daha büyük bütçeler ayırmaya başladılar.
Editörün Notu: Web tasarım hakkında daha fazla bilgi için konuyla ilgili blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.