Bir web sitesi kurmak, tüm küçük işletmelerin olmazsa olmazıdır. Web siteleri, hastalık izni almadan ya da yıllık izne çıkmadan 7/24 çalışan pazarlama, satış ve destek elemanlarına benzer.
Kulağa harika geliyor, değil mi? Ama önünüzde küçük bir engel var:
Web sitesini nasıl kuracaksınız?
Web sitesi kurmak için seçebileceğiniz farklı yöntemler var. GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi gibi bir site mimarıyla kendiniz kurabilirsiniz. Ya da WordPress ile bir site oluşturabilirsiniz. Veya size bir web sitesi kurması için bir profesyonele başvurabilirsiniz.
En iyi web sitesi mimarı hangisidir?
Yeni bir web sitesi kurmak isteyen insanlar bu soruyu bana çok soruyor. Siz de aynı durumdaysanız, ya da aynı durumda olan birini tanıyorsanız, doğru çözümü önermek için bir çeşit kontrol listesi geliştirdim. Başlamak için belirlemeniz gerekenler:
1. Kurmak istediğiniz sitenin türü
2. İhtiyacınız olan özellikler
3. Kullanabileceğiniz kaynaklar
Hadi hepsini inceleyelim.
Ne tür bir web sitesi kurmak istiyorsunuz?
Online kimliğinizi oluşturmak ya da korumak istiyorsanız işe kişisel bir web sitesi kurarak başlayabilirsiniz. Çok gelişmiş bir site olmasına gerek yok; kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve nelerle ilgilendiğinizi belirtmesi yeterli. Yeni bir iş arıyorsanız, iş deneyiminizi ve yeteneklerinizi sergileyecek bir site yapabilirsiniz. Kişisel markanızı oluşturmak istiyorsanız, kişisel web siteniz, online olarak yaptığınız her şeyin merkezi olarak işlev görebilir.
Peki, ya bir işletmeyseniz?
Bir işletme web sitesinin farklı rolleri vardır.
Potansiyel müşterilerinizin sizi arama motorlarında bulmasına, işletmenizi tanımasına ve sizinle iletişim kurmasına yardımcı olur. Bu, size telefon etmek, mesaj göndermek ya da mağazanıza gelmek şeklinde olabilir.
Ürün mü satıyorsunuz? İçinde online mağazası olan bir işletme web sitesi sizi bir adım öteye taşır. Tek bir yerden ürünlerinizi sergilemenizi, site üzerinden satış yapmanızı ve siparişlerinizi takip etmenizi sağlar.
Peki, sadece fiziksel ürün satmıyorsanız? İndirilebilir yazılımlar, medya dosyaları ya da bir web sitesindeki kısıtlanmış içeriklere erişim gibi dijital ürünler satıyorsanız ne olacak?
Ya da ürünleriniz karmaşıksa? Ya yüzlerce farklı varyasyonları varsa? Ya da sadece belirli ürünleri belirli pazarlara satıyorsanız?
WordPress işte burada devreye giriyor. WooCommerce gibi e-ticaret eklentileri içeren kapsamlı kütüphanesi sayesinde özel ihtiyaçlarınıza uygun bir web sitesi kurmanıza olanak sağlıyor.
Hangi özelliklere ihtiyacınız var?
Biraz önce bahsettiğim gibi, ürün satmak için web siteyi kuruyorsanız bir çeşit online mağaza ya da e-ticaret işlevine ihtiyacınız var. Ama orada durmayalım. Ürün satmak için kurulup kurulmadıklarına bakılmaksızın, web sitelerinin ihtiyacı olan yaygın özellikler vardır.
Bazı özelliklerin işe yaramadığını web sitesi kurmaya başladıktan sonra keşfetmek yerine ihtiyacınız olan özellikleri önceden belirlemek daha iyidir.
Bu yaygın özelliklerden birkaçına göz atalım:
Bir e-posta pazarlama aracına ihtiyacınız var mı?
Bir e-posta pazarlama listesi, web sitesinin sahip olabileceği en değerli varlıklardan biridir. Kitlenizle ki bu işletmenizin müşterileri de olabilir bloğunuzun aboneleri de, doğrudan bağlantı kurmanızı sağlar. GoDaddy E-Posta Pazarlama gibi bir e-posta pazarlama aracı listenizi düzenlemeniz, e-posta göndermeniz ve alıcıların e-postalarla nasıl etkileşimde bulunduğunu görmeniz için kolay bir yol sunar.
Web sitesi ziyaretçilerinin kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekecek mi?
Özel üyelik isteyen siteler, online kurslar, müşteri profili olan online mağazalar ve birden fazla yazarı olan blog veya yayınlar, her kullanıcının kendi hesabı olmasını gerektirir.
Üçüncü taraf hizmetlerle bağlantı kurmanız gerekiyor mu?
Web sitesi mimarlarının çoğu Google Analytics’i destekliyor. Ancak Google Etiket Yöneticisi gibi başka bir analiz hizmeti kullanmak istiyorsanız, site mimarının bu aracı desteklemesi ya da siteye kendi kodunuzu eklemenize izin vermesi gerekiyor. Aynı şey LiveChat gibi diğer hizmetler için de geçerli.
Reklam yayınlamaya ihtiyacınız var mı?
Reklamlar, ek iş olarak yapılan bağımsız bloglar dahil, medya web sitelerinin can damarıdır. Bu siteler Google AdSense gibi bir reklam ağı veya DoubleClick gibi bir reklam yönetim platformu kullanır. Bu da genellikle bir geliştirici yardımı ya da siteye özel kod eklenmesi için destek gerektirir.
Kullanabileceğiniz kaynaklar neler?
Ne tür bir site kuracağınızı ve sitede ihtiyacınız olan özellikleri belirledik. Harika! Şimdi elinizde hangi kaynaklar olduğuna bakmamız gerekiyor.
Öncelikle, web sitesini kim kuracak?
Web sitesi kurmak size düşüyorsa, kullanımı kolay bir araca mı ihtiyacınız var yoksa WordPress kullanacak kadar teknik bilginiz var mı?
Web sitesini kendiniz kurmayacaksanız, hâlihazırda sizinle çalışan biri var mı? Yoksa vizyonunuzu gerçeğe dönüştürebilmek için bir web tasarımcı ya da geliştirici bulmanız mı gerekiyor?
Web sitesi kurulduktan sonra kim yönetecek?
Web siteleri hiçbir zaman bitmez. Sürekli yönetilmeleri ve güncellenmeleri gerekir. Örneğin bir işletme web sitesi iletişim bilgileri değiştiğinde ya da yeni kampanyaların ve indirimlerin duyurulması için güncellenmelidir.
Peki, bu işi kim yapacak? Siteyi kendiniz mi yöneteceksiniz? Birden fazla insan mı yönetecek? Sitenin yönetilmesi için birini işe almanız gerekiyor mu? Birini işe alacaksanız sizinle aynı bölgede bulunmalarını istiyor musunuz?
Bütçeniz nedir?
Bütçenize göre paranızın karşılığını en iyi alabileceğiniz seçenek nedir?
Kişisel web sitelerinin asıl amacı bilgi paylaşmak olduğu için, bu tür web sitelerine çok para harcamanıza gerek yoktur. Ama işletmeler, harika bir web sitesinin sağlayacağı yatırım getirisi konusunda açık fikirli olmalıdır.
Açıklayayım:
Bu yazının başında da bahsettiğim gibi, bir işletme web sitesinin farklı rolleri olabilir.
• Yeni potansiyel müşteriler çekerek pazarlama konusunda size yardımcı olabilir.
• Online mağaza ile alışveriş yapılmasını sağlayarak ya da özel iletişim formları sayesinde potansiyel müşterilerinizin profilini çıkararak satış konusunda size yardımcı olabilir.
• Müşterilerinize ihtiyaçları olan bilgileri sağlayarak müşteri desteği konusunda size yardımcı olabilir.
• Müşterilerinize işletmeniz hakkında bilgi vermenin kolay bir yolunu sağlayarak, başkalarını da size yönlendirmelerini kolaylaştırabilir.
Pazarlama. Satış. Destek. Yönlendirme. 7/24. Sizce bunun değeri ne kadardır? Tüm bunları sizin için yapan bir çalışan için ne kadar ücret ödersiniz?
Bir web sitesi sadece bir pazarlama aracı değildir. Sadece bir broşür ya da reklam da değildir. Web sitesi tam-zamanlı bir çalışandır!
Bunu belirtmekle birlikte, bir web sitesinin değeriyle onun için harcayabileceğiniz paranın iki farklı şey olduğunu anlıyorum. Yıllık bütçenizi belirlerken web sitesi için ayırabileceğiniz bütçeyi de göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Zaman çizelgeniz nedir?
Bu, web sitesi mimarı seçiminde büyük bir etkisi olan diğer bir nokta.
Birkaç gün (hatta birkaç saat) içinde site kurmak ve online olmak istiyorsanız, işin çoğunu sizin için yapacak basit bir araca ihtiyacınız var.
Zamanınız daha çoksa, sitenizin görünümü ve işlevselliği üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayan bir araç kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Web sitesi kurmak için en iyi araç ihtiyaçlarınıza en uygun olandır
Bu yazıda üç bölümden oluşan sorulara değindik:
• Ne tür bir site kuruyorsunuz?
• Hangi özelliklere ihtiyacınız var?
• Hangi kaynakları kullanabiliyorsunuz?
Ama bu sadece başlangıç. Daha kapsamlı düşünebileceğiniz bazı konular:
• Web sitesinin nasıl görünmesini istiyorsunuz?
• Hangi yayınları ya da sayfaları oluşturacaksınız?
• Web sitesi ziyaretçilerinden iletişim formları ile hangi bilgileri toplayacaksınız?
Tüm bu bilgiler elinizde olunca çok daha iyi bir konumda olacaksınız. Neden mi? Çünkü ihtiyaçlarınızı belirlemiş olacaksınız. Daha sonra sıra bir web sitesi mimarı seçmeye ya da web siteniz için bir web tasarımcıyla anlaşmaya geldiğinde dönüp bu ihtiyaçlara danışabilirsiniz.