WordPress denince çoğumuzun aklına ilk olarak blog gelse de aslında WordPress blog olmanın ötesinde bir platform. Hatta dünyadaki tüm sitelerin yüzde 33’sünde WordPress altyapısı kullanılıyor. Bu da her üç siteden biri WordPress kullanılarak yapılıyor demek, ki bu oldukça etkileyici! WordPress, kolay kullanımı ve kodlama yapmaya gerek duymadan özelleştirmeye imkan vermesi sayesinde pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Açık kaynak kodlu olmasının yanı sıra, sitenizi çeşitli WordPress eklentileri sayesinde özelleştirebiliyorsunuz.
Emlak, restoran, araba kiralama, e-ticaret… aklınıza gelebilecek tüm sektörler için kullanılabilen WordPress eklentileri sayesinde karşılaştığınız belirli sorunları çözebilir ve sitenizi geliştirebilirsiniz. Aynı işlemleri özel bir yazılımcıya yaptırmak istediğinizde binlerce lira harcamanız gerekirken, WordPress eklentileri ile düşük ücretlerle sitenize başarılı özellikler ekleyebilirsiniz. Peki, eklenti dediğimiz şey tam olarak nedir, nasıl yüklenir, nasıl kurulur? En iyi WordPress eklentileri hangileridir? Öğrenmek için okumaya devam edin.
WordPress eklentileri nedir?
WordPress eklentilerini (WordPress plugin) sitenize eklemek istediğiniz özellikleri veya işlevleri temsil eden kod parçacıkları şeklinde tanımlayabiliriz.
Örneğin, bir WordPress blog siteniz var ve sitenizde soru-cevap sayfası olsun istiyorsunuz. Soru-cevap sayfasını tüm sitenizi değiştirmeye gerek kalmadan ilgili eklentiyi kullanarak oluşturabilirsiniz. Ya da restoranınızın bir sitesi var ve müşterilerinizin sitenizden online rezervasyon yaptırabileceği bir sistem kurmak istiyorsunuz. Yine WordPress eklentileri sayesinde bu özelliği sitenize hızlıca entegre edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
WordPress eklentilerini, WordPress’in içinde barındırdığı, yani ücretsiz olarak bulunan ve ücretli sahip olabileceğiniz eklentiler olarak ikiye ayırabiliriz.
WordPress eklentileri nasıl yüklenir?
WordPress eklentileri (WordPress plugin) iki farklı şekilde yüklenebilir. İlki WordPress eklenti kütüphanesinde bulunan eklentilerin kurulumu, diğeri ise bu kütüphanede bulunmayan ya da ücretli olarak satın alınan eklentilerin kurulumu.
WordPress kütüphanesinde bulunan eklentiyi yüklerken Eklentiler > Yeni Ekle adımını izledikten sonra eklenti adını ara alanından aratıp “hemen yükle” ardından da “etkinleştir” seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.
Satın aldığınız ya da herhangi bir yerden indirdiğiniz eklentileri iki farklı şekilde kurabilirsiniz.
1. Admin paneli ile eklenti kurulumu
Admin paneline giriş yaptıktan sonra Eklentiler > Yeni ekle > Eklenti yükle seçeneğine tıklayarak eklentiyi kurabilirsiniz. Daha sonra Eklentiler > Yüklü eklentiler sekmesine gelerek eklentiyi etkinleştirin ve WordPress eklentiniz artık kullanıma hazır.
2. FTP ile eklenti kurulumu
FTP ile kurulumu gerçekleştirmek için giriş bilgilerini girip bağlantıyı gerçekleştiriyoruz. Sonrasında elimizde bulunan eklenti dosyasını Public html > wp-content > Plugins klasörüne sürükle bırak yöntemiyle atıyoruz, daha sonra tek yapmamız gereken admin paneline giderek eklentiyi aktif hale getirmek.
Olmazsa olmaz 10 WordPress eklentisi
Her kişi veya firma, sitesinin performans, SEO, güvenlik ve iletişim açısından üst düzeyde olmasını ister. Bu şekilde bir WordPress sitesine sahip olmak istiyorsanız temel ihtiyaç diyebile-ceğimiz bir takım eklentiler kullanmanız gerekiyor. Her konuya ait onlarca eklenti bulabilirsiniz fakat eklenti seçerken öncelikle yüklenme sayısını ve yorumlarını gözetmelisiniz. En çok kullanılan eklentileri siz de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Temel eklentiler dışında site özelinde kullanabileceğiniz eklentiler de olacaktır. Örneğin bir e-ticaret siteniz varsa alışveriş yapılabilmesi için WooCommerce eklentisini kullanmanız gerekir. Ya da WordPress sitenize kayıtlı müşterilerinize yapacağınız bir kampanyayı duyurmak isterseniz, benim de beğenerek kullandığım MailChimp’i kullanabilirsiniz. Hadi kategorilerinde en iyi olan eklentilere birlikte bakalım.
1.SEO eklentisi
WordPress SEO by Yoast
Siteniz başkaları tarafından fark edilmediği sürece emekleriniz bir nevi boşa gitmiş olur. Bunun için sitenizin SEO uyumlu olması, anahtar kelimelerin ve MetaTag eklenmesi, SiteMap ve Analytics ayarlarının yapılmış olması büyük önem taşır. Bu ayarların panel üzerinden kolaylıkla yapılmasını sağlayan bu eklenti, yeni SEO algoritmalarını sizin adınıza takip edip sürekli güncelleyerek sıralamada bir adım önde olmanızı sağlar.
2.Performans için WordPress eklentileri
WP Smush
Siteniz ne kadar hızlı olursa ziyaretçilerinizi diğer sayfaları ziyaret etme oranı o kadar artar. Bu da trafiğinizi artırırken sayfadan hemen çıkma oranını düşürür. Sayfalarınızın daha hızlı açılması görsellerin boyutu ile doğru orantılıdır. WP Smush eklentisi ile görsellerin çözünürlüğünü düşürmeden boyutlarını optimize edebilirsiniz.
WP Fastest Cache
WP Fastest Cache eklentisi ile sitenizin önbellekleme özelliğini yönetebilir, yüklenme ve açılış hızını artırarak performansını artırabilirsiniz. 600.000+ kişi tarafından kullanılmış ve Emre Vona tarafından tasarlanmış olan eklenti kullanıcı deneyimi olarak 5 üzerinden 4.8 puan almış.
3.Güvenlik için WordPress eklentileri
Backup Buddy
Sitenize verdiğiniz emeğin boşa gitmemesi adına belirli aralıklarla yedeğinin alınması ve uygun yerde saklanması gerekir. Backup Buddy eklentisi ile sitenizin istediğiniz tarihte otomatik olarak yedeğini alabilir ve yedeklerinizi FTP’de saklamanın yanı sıra Dropbox, OneD-rive gibi depolama ortamlarına da eklemesini sağlayabilirsiniz.
Sucuri
Dünya üzerindeki siber saldırı haritasına baktığınızda bir gün sizin sitenize de saldırı olabileceği ihtimalinin ne kadar güçlü olduğu üzerine düşünmeye başlıyorsunuz. Bu nedenle sitenizin güvenliğini ilk günlerinden sağlamalısınız. Yükselmeye başlayıp rakipleriniz tarafından fark edildiğinizde olası saldırılara maruz kalma ihtimaliniz de artar. Sucuri eklentisi, performans olarak sunucuları çok fazla yormadan olası saldırıları takip eder. Siz fark etmeseniz bile 24 saat sitenizi izleyerek olası saldırıların kayıtlarını tutar.
4. İletişim/e posta aboneliği için WordPress eklentileri
Contact Form 7
Ulaştığınız kitlelerin geri dönüşlerini almak için sitenizde iletişim formları kullanmanız gerekir. Contact Form 7 eklentisi WordPress’in en popüler form eklentisidir ve olmazsa olmazlar arasında kendine çoktan yer bulmuştur. Bu eklenti ile istediğiniz kadar iletişim formu yaratabilir, her form için ayrı e posta adresi kullanabilir ve ayrı mail şablonu oluşturabilirsiniz.
MailChimp
MailChimp, toplu mail gönderimlerinde 2,000 abone ve aylık 12,000 e postaya kadar ücretsiz çözüm sunan bir mailing eklentisi. Sitenize ekleyeceğiniz form ile e posta aboneliğinize ziyaretçilerin kaydolmasını sağlayabilir. Sitenizdeki yeniliklerden, kampanyalarınızdan ve güncel duyurularınızdan toplu mail gönderimi ile haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz. Eğer 12.000 e posta bana yetmez derseniz, servisin 35$’dan başlayan paketlerini de kullanabilirsiniz.
5.Sosyal medya eklentisi
Easy Social Share Buttons
Sosyal medyanın akıl almaz gücü WordPress sitenizin de sosyal medya hesaplarıyla bağlantılı olması gerekliliğini kaçınılmaz kılıyor. Ziyaretçilerinizin sitenizde beğendiği yazı, haber, ürün gibi içerikleri kendi sosyal medya ortamlarında paylaşmasına olanak tanıyan bu eklenti hem kurulum hem kullanım kolaylığı ile olmazsa olmazlarımız arasına girmeyi başarıyor.
6.Slider eklentisi
Slider Revolution
Slider Revolution, kullanım kolaylığı ile WordPress kullanıcıları arasında oldukça popüler bir slider eklentisidir. Çoğu premium tema yapımcısı da bu eklentiyi temalarına dahil ederek kullanıcılarına sunarlar.
Eklenti, sitenizin tüm alanları ile uyumlu. Gerek mobil görünüm olsun, gerek tüm WordPress temalarıyla uyumu olsun, gerek SEO uyumluluğu ve hızlı yapısı olsun, bir slider eklentisinde olması gereken tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor.
Sürükle-bırak mantığı ile birebir, canlı ön izleme ile görerek, Paint’te resim yapmak kadar kolay bir şekilde slaytlarınızı tasarlayabiliyorsunuz. İstediğiniz görsel ya da videoyu, istediğiniz yazıyı, ikonları ve grafikleri istediğiniz düzende yerleştirebileceğiniz çok güçlü ve işlevsel bir tasarım aracına sahip.
7. Sayfa düzenleme eklentisi
Visual Composer
Olmazsa olmazlarda sona doğru gelirken sayfalarınızı legolarla oynarcasına düzenlemenizi sağlayacak bu eklentiyi tabii ki tanıtmadan geçmeyecektim. Bu eklenti de premium tema yapımcıları tarafından temalarına tümleşik olarak sundukları bir eklenti.
İçerdiği bileşenler sayesinde sayfanın istediğiniz kısmına istediğiniz içeriği eklemenizi sağlıyor. Başlık, yazı, görsel, video, form, ikonun yanında geri sayım, çeşitli grafikler eklemenizi ve yönetmenizi sağlıyor.
8. E-ticaret eklentisi
WooCommerce
WooCommerce, en popüler e-ticaret eklentileri arasında yer alır. Ücretsiz veya premium tüm temalara sorunsuz bir şekilde entegre olan esnek bir yapıya sahiptir. Ücretsiz bir eklentidir, fakat ekstra özelliklerini kullanmak için ücret ödemeniz gerekebilir. Dijital ve fiziksel ürünleriniz için sayfalar oluşturabilir ve satmaya başlayabilirsiniz. E-ticaret WordPress eklentileri ile ilgili daha fazla seçenek için bu yazımıza da göz atabilirsiniz.
Şu anda WordPress’in eklenti sayfasında 52 binin üzerinde eklenti yer alıyor ama gerçekten faydalı ve etkili olanların sayısı çok daha az. Tek sorun size uygun olanların hangileri olduğuna karar verebilmek. Bu yazımızda, eklentileri kategorilerine göre ayırıp bizim için olmazsa olmaz olanları sizinle paylaştık. Umarız faydalı olmuştur!